Ketuk-ketuk Ramadhan! Yeayy!
Hehe,habis sudah rancangan Sheila Rusly ni baru saya terbelajar masakan resipi-resipi dia dari buku.
Ni saya mau share sikit salah satu resipi SR yang saya masak tadi. Sedap. Simple ja bahan-bahan dia macam masak kari ayam tapi...
JOM lah intai :D
INI LAH "Ayam Ala Champ" pergghh!
Bahan-bahan Disediakan:
1 ekor Ayam segar ATAU 3 dada,1 paha (hehe ni saya sendiri buat)
100g Kari Ayam
200ml Susu Cair
Air Asam Jawa
3biji Ubi Kentang
1-2 Labu Bawang Besar
2 ulas Bawang Merah
2 ulas Bawang Putih
1inci Halia
Daun Kari
100g Cili Kering
Bunga Cengkih
Buah Pelaga
Yang Perlu Dikisar :
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Cili Kering
~ selepas dikisar,perap bahan tersebut dengan ayam yang sudah dipotong serta campurkan serbuk kari ayam untuk diperap bersama.
1] Goreng ubi kentang yang sudah dipotong dan bawang besar sudah dihiris tadi. Goreng dan toskan.
2] Masukkan 2sudu makan minyak masak, masukkan bunga cengkih,buah pelaga,daun kari ke dalam minyak bersama ayam perap tadi. Tunggu hingga daging empuk dan pecah minyak. Lalu masukkan susu cair air asam jawa dan garam. Kacau hingga sebati dan yang terakhir sekali: Masukkan ubi kentang dan bawang besar tadi dalam ayam gaul hingga rata.
Kemudian,BOLEH DIHIDANG!
Selamat Mencuba.
#ketukketukramadhan
#resipisheilarusly
Hehe,habis sudah rancangan Sheila Rusly ni baru saya terbelajar masakan resipi-resipi dia dari buku.
Ni saya mau share sikit salah satu resipi SR yang saya masak tadi. Sedap. Simple ja bahan-bahan dia macam masak kari ayam tapi...
JOM lah intai :D
INI LAH "Ayam Ala Champ" pergghh!
Bahan-bahan Disediakan:
1 ekor Ayam segar ATAU 3 dada,1 paha (hehe ni saya sendiri buat)
100g Kari Ayam
200ml Susu Cair
Air Asam Jawa
3biji Ubi Kentang
1-2 Labu Bawang Besar
2 ulas Bawang Merah
2 ulas Bawang Putih
1inci Halia
Daun Kari
100g Cili Kering
Bunga Cengkih
Buah Pelaga
Yang Perlu Dikisar :
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Cili Kering
~ selepas dikisar,perap bahan tersebut dengan ayam yang sudah dipotong serta campurkan serbuk kari ayam untuk diperap bersama.
1] Goreng ubi kentang yang sudah dipotong dan bawang besar sudah dihiris tadi. Goreng dan toskan.
2] Masukkan 2sudu makan minyak masak, masukkan bunga cengkih,buah pelaga,daun kari ke dalam minyak bersama ayam perap tadi. Tunggu hingga daging empuk dan pecah minyak. Lalu masukkan susu cair air asam jawa dan garam. Kacau hingga sebati dan yang terakhir sekali: Masukkan ubi kentang dan bawang besar tadi dalam ayam gaul hingga rata.
Kemudian,BOLEH DIHIDANG!
Selamat Mencuba.
#ketukketukramadhan
#resipisheilarusly
No comments:
Post a Comment